Solar Pannels

Zelf zonnepanelen schoonmaken doe je zo!

Dankzij relatief milde winters en zomers, valt er gedurende het hele jaar neerslag. Laat al die regen in Nederland nou toch nog ergens goed voor zijn! Jouw zonnepanelen worden namelijk gereinigd en vogelpoep, bladeren en ander vuil wordt verwijderd. Daarbij heeft jouw energie opbrengst eens in de vijf jaar zeker profijt van een grote schoonmaak. Onze teamleider montage, Martijn, vertelt hoe. Je wil immers niet dat jouw energie als sneeuw voor de zon verdwijnt!

Wanneer er viezigheid op de panelen bevindt, kunnen de zonnecellen niet meer 100% optimaal functioneren en is het slim om de zonnepanelen schoon te maken. Het rendementsverlies dat je ondervindt door vuil op de panelen, is afhankelijk van de ligging en de locatie. Er zijn diverse factoren die het functioneren van de panelen beïnvloeden, zoals fijn stof, roetdelen rond snelwegen en industriegebieden, atmosferische vervuiling, algenaanslag bij bosrijke gebieden en onder meer vogelpoep.

Zonnepanelen onderhouden

Het onderhoud aan zonnepanelen valt dus erg mee dankzij de Nederlandse weersomstandigheden. Als er toch in ernstige mate vuil aanwezig is op de zonnepanelen, is het verstandig om de zonnepanelen te laten reinigen. Wij raden aan om dit door een specialist te laten doen. Mocht je zelf toch je zonnepanelen willen schoonmaken, dan is het wel van belang om dit op de juiste manier te doen.

Aan het werk

Allereerst is het belangrijk om de zonnepanelen uit te schakelen via de schakelaar die naast de omvormer is geplaatst. Het reinigen van de panelen doe je met gedemineraliseerd water. Deze soort water geleidt namelijk geen stroom. Het is uitermate belangrijk om geen schuurspons te gebruiken, hiermee kan je namelijk de panelen beschadigen. Een zachte spons met gedemineraliseerd water is het juiste materiaal om zelfs hardnekkig vuil mee schoon te maken. Een hogedrukreiniger of schoonmaakmiddelen raden we ten strengste af.

Het is daarnaast belangrijk om niet op de zonnepanelen te leunen tijdens het schoonmaken. Bij een schuin dak is het een aanrader om een expert in te schakelen, het is vaak een moeilijk bereikbare plek. Toch zelf omhoog om de panelen schoon te maken? Zorg dan voor een valbeveiliging.

Het juiste moment

Om alles uit je installatie te halen, is het verstandig om in het voorjaar de panelen schoon te maken. Dit is namelijk het seizoen met de meeste zonuren! Op bewolkte dagen, vroeg in de ochtend of laat in de avond is er weinig zonlicht. Dit is het perfecte moment om de grote schoonmaak te starten. Op deze manier voorkom je namelijk dat het schoonmaakwater vlekken of resten van de viezigheid achter laat én droogt het water niet al te snel op.

Bij vragen kun je ons altijd bellen op 0800 – 2468 000.

× Stel je vraag via whatsapp