Solar Pannels

Zonnepanelen: serieel- of parallel geschakeld op mijn dak?

Zonnepanelensystemen kunnen op drie manieren worden gemonteerd op jouw dak. Serieel geschakeld, parallel geschakeld en met micro-omvormers. De keuze van bovenstaande opties bepaalt voor een groot deel de werking van jouw zonnepanelensysteem. In deze blog leggen we alles uit over deze opties, zodat jij straks de juiste keuze kan maken voor jouw dak!

De eerste manier is serie geschakeld of met andere woorden een string systeem. Van oudsher is dit het meest gebruikte systeem. Het is een serie van zonnepanelen die stuk voor stuk met elkaar verbonden zijn. Samen vormen ze een grote kring. De energie die wordt opgewekt, wordt in de kring doorgegeven naar één omvormer. 

OptimaSolar maakt vaak gebruik van de omvormers van Solis. De stroom die de omvormer ontvangt, wordt van gelijkspanning omgezet naar wisselspanning waarna deze naar de meterkast gaat. Omdat stroom altijd de kortste weg aflegt, zullen de apparaten in de woning als eerste voorzien worden van de zelf opgewekte stroom. De overige stroom die niet direct gebruikt wordt, zal naar het stroomnet worden opgestuurd. De totale opbrengst van het systeem valt te monitoren via een app op bijvoorbeeld een telefoon.

Voordelen serieel geschakeld

Een groot voordeel van serieel geschakeld is dat je qua kosten het voordeligst uit bent. Doordat er minder verschillende onderdelen in je zonnepanelensysteem zitten, is er minder weerstand wat weer zorgt voor minder verlies. Een string systeem is bij uitstek geschikt voor daken waar geen sprake is van schaduw. Het zwakste zonnepaneel in de serie zonnepanelen is namelijk leidend voor de gehele installatie. Dit betekent dat een serieel geschakeld systeem weinig tot niets opbrengt wanneer één paneel uitvalt of als ergens een paneel of systeem een foutmelding krijgt.

Als je een dak hebt wat een gedeelte van de dag in de schaduw staat, is een serieel systeem in principe dus geen aanrader. Wanneer dit slechts bij enkele panelen het geval is, biedt OptimaSolar een mooie tussenoplossing aan: we voorzien die panelen van een optimizer van het merk Tigo. Wij kunnen de Tigo optimizers plaatsen achter de zonnepanelen die schaduw hebben, hierdoor heeft de rest van de zonnepanelen geen last van deze schaduw. Je hoeft dankzij deze mogelijkheid niet te investeren in een duurdere parallelle installatie, waarbij elk paneel voorzien moet worden van een optimizer.

Parallel geschakeld

De tweede manier is een parallelschakeling. Hierbij wordt elk zonnepaneel voorzien van een optimizer. Dit zorgt er onder meer voor dat de zonnepanelen niet afhankelijk zijn van elkaar en de spanning optimaal blijft. Het grote voordeel van dit parallel geschakelde systeem is dat factoren als schaduw, vervuiling of defecten op één of meerdere zonnepanelen geen invloed hebben op de rest van het systeem. OptimaSolar gebruikt hiervoor de omvormers en optimizers van SolarEdge. 

Een normale spanning van een zonnepaneel is ongeveer 40 Volt. Het grote verschil bij SolarEdge is dat door het safeDc systeem dit wordt teruggebracht naar 1 Volt. Dit gebeurt bij uitschakeling en bij eventuele storingen. Met deze parallel geschakelde installatie wordt de hoogste efficiency bereikt. De opbrengst per paneel kan worden afgelezen via een speciale app op de telefoon.

Micro-omvormers

Ten slotte de derde manier. In plaats van een centrale omvormer bestaat er ook de mogelijkheid om zogenaamde micro-omvormers onder elk paneel te plaatsen. Mocht er een micro-omvormer of een zonnepaneel stuk gaan, dan levert dat geen problemen op voor de energieopbrengst. De andere panelen zullen namelijk maximaal blijven leveren. Met een zogenaamde Envoy, een kleine kastje in de meterkast, kan het systeem worden uitgelezen.

Bovendien is het altijd nog mogelijk om het systeem later uit te breiden met meer zonnepanelen en dus met meer micro-omvormers. Om jouw zonnepanelen te laten functioneren volgens dit systeem, ben je wel wat duurder uit dan wanneer je kiest voor een serieel systeem. 

Bij vragen of voor advies kun je ons bereiken op 0800 – 2468 000 of maak een afspraak via www.optimasolar.nl voor een vrijblijvend adviesgesprek.

× Stel je vraag via whatsapp